Thursday, 29 November 2012

|Never Hide| RayBan Wayfarer|

Assalamualaikum u ollss~ hari nie aku nak mengeSHAREkan sedikit sebanyak tentang kegilaan terbaru aku. Iaitu ~~~~ jeng~jeng~jeng~ *muzik suspen* RAY BAN WAYFARER! Aku pun tak tahu macam mana aku boleh ter SUKA, ter MINAT dengan cermin mata nie. Dulu aku laa kemain lagi kutuk orang yang sanggup habis beratus ringgit samata-mata nak letak kat mata je, last-last, aku pun terjebak. aiii yo yo~ *tepuk dahi* haiiiyaa~ so, dengan ini aku pun tetiba rajin menaip untuk memberi korang info yang sedikit sebanyak tentang RAY BAN WAYFARER. Jom-jom, lets keep moving *amboiii, dah macam nak pergi berperang. HAHA*


Ray ban Wayfarer merupakan antara model Ray ban yang amat di gemari oleh kaki Ray ban Malaysia. Sejak dikeluarkan oleh Bausch & Lomb sekitar tahun 1940'an, Wayfarer terus di minati oleh penggemar-penggemar Ray ban di seluruh dunia. Kepopularitian Wayfarer ini ditambah lagi dengan bintang-bintang Hollywood yang membintangi filem-filem box office dilihat memakai Ray ban Wayfarer, dan di ikuti oleh peminat-peminat mereka.


Sejak dikeluarkan, Ray ban telah mengeluarkan pelbagai jenis reka bentuk model Wayfarer, tetapi masih mengekalkan shape asal. Contonya kita dapat lihat model Wayfarer RB2140 dan Wayfarer Square, walaupun sekali pandang kita dapat lihat kedua-dua model ini sama, tetapi jika dilihat lebih dekat, sebenarnya Wayfarer Square framenya sedikit petak berbanding Wayfarer RB2140 yang lebih dilihat lebih curve pada bahagian framenya.

Selain itu, terdapat evolusi dari segi lens-nya dimana penggunaan lens G-15, B-20 dan pelbagai warna-warna lain yang digunakan pada lens-nya.(refer gambar). Tidak dikecualikan juga, setiap acara-acara sukan seperti sukan Olympic di Barcelona, Ray ban akan mengeluarkan series Wayfarer, seperti wayfarer limited edition Olympic Barcelona. Kita dapat lihat pada sticker yang dilekatkan pada lens di mana terdapat logo sukan Olympic.

Wayfarer Malaysia, (wayfarer yang terdapat di Malaysia) adalah kebanyakanya keluaran Luxxotica. Susah untuk mendapatkan Wayfarer BL sekarang kecuali membeli dari pemilik-pemilik yang mahu menjual Wayfarer BL mereka. Nilai wayfarer BL lebih mahal berbanding wayfarer RB kerana sekrang tiada lagi model wayfarer BL dikeluarkan.
Ray Ban Wayfarer Rare Prints
Terdapat juga Ray ban Wayfarer yang boleh kita corakkan sendiri mengikut citarasa kita dimana menggunakan maker khas pelbagai warna(package sekali dengan Wayfarer). Yang terbaru Ray ban mengeluarkan Wayfarer yang mempunyai pelbagai corak menarik seperti Subways, Kaleidoscope, Cartoon dan pelbagai corak menarik lagi. Ianya dipanggil Ray ban Wayfarer Rare Prints.


Yang atas dua bijik nie, aku punya wayfarer, yang still ada sticker tu, aku baru je beli, tak pakai gi mana-mana lagi, setakat pakai duk depan cermin pastu sengih sorang-sorang, bajet diri tu paling kacak dalam dunia. haha *Jangan bajet korang tak pernah buat kan?* :)). Baru dua bijik aku mampu beli, koyak wallet aku kalau nak beli banyak lagi, sekali sekala boleh laa, paling murah korang boleh dapat wayfarer original kat kedai optik dalam RM450, tu paling murah, yang paling mahal aku tak tahu laa, aku pernah tengok yang harga sampai RM1200 pun ada. Mau tak koyak wallet aku, dua bijik je yang aku termampu, heee. Tapi kalau nak murah, kat pasar malam bersepah, sebijik RM10 je, kalau RM450, korang boleh dapat 45 bijik wayfarer, HAHA. tapi aku sarankan kat korang, jangan laa pakai cermin mata FAKE/CIKAI nie, buat rosak mata je, beli laa yang ORIGINAL, biar mahal sikit, janji mata terjaga. PASTIKAN ORI! BARU BELI! *ada gaya iklan kat tivi tak? HAHA*

Retis~retiss yang pakai WAYFARER

Bruno Mars
David Beckham *err dia nie bukan artis -_-"*
Justin Bieber *my brother* kikiki xD
Rihanna
Michael Jackson
Zayn Malik *also my brother* wkwkwkw xD
Entah lerr, sekor pun aku tak kenal sapa, retiss laa nie kot. Hihi

and, the last one, tak perlu aku nak perkenalkan lagi, satu dunia kenal dia nie
sapa tak kenal dia nie makna nya memang baru keluar dari hutan laa
dia nie berasal dari KOREA, muka yang agak CUTE. Dia adalahhh~~ Jeng~jeng~jeng~
Park Chun HAM *nampak macam KOREAN tak? kahkahkah xD*

okay, sampai di sini sajalah penulisan aku pada pagi jumaat yang hening nie, haa, sebelum tu, aku nak share sket pasal mimpi aku semalam, aku mimpi aku jalan-jalan kat satu kawasan nie, macam kat tepi jalan, lepas tu ada sorang awek. CUN bhaii, tegur aku, "ehh adham, lama tak jumpa, sini kejap" sambil lambai tangan. aku pun pergi, dalam mimpi tu, aku tengah pakai Ray Ban Wayfarer, masalahnye, dia pun pakai, dia pakai warna putih, aku pakai wayfarer hitam aku tu laa, lepas tu, dia ajak tukar wayfarer, and then aku pun lepak dengan dia, aku tak ingat pulak aku borak apa. lepas tu aku dengar satu suara "Aeta *nama panggilan aku*, aeta, aeta, bangun! subuh!" sekali abah gue kejut gue bangun subuh daa, bila mimpi best je mesti dah nak subuh. hish! okay, jumpa lagi. Daaa, Assalamualaikum. :)




p/s: Sape yang internet dia laju, tak kira laa broadband ke, unifi ke, wifi ke mahupun curi wifi jiran. jom layan lagu RUM AND RAYBANS sean kingston nie. wayfarer dalam video nie cun siakk! :)




Tuesday, 20 November 2012

STPM 2012. Good Luck Buddies..

Assalamualaikum EBERIWAN~ (everyone), pada pagi yang hening dan syahdu kerana aku tengah dengar lagu anuar zain yang terbaru, tapi bukan nya aku nak sangat tengok dia, aku nak tengok nora danish je sebenar nya. anuar zain pi lantakk dia laa, Haha, okay2, nampak gambar apa memula nie? 2012, bukan aku nak ucap HAPPY NEW YEAR laa, aku cuma nak ucap GOOD LUCK kepada students yang ambik STPM yang dah mula hari isnin lepas *Okay! aku tahu aku dah lambat 2 3 hari untuk ucap GOOD LUCK, tapi pi lantak laa *sekali lagi* yang penting aku ucap gak kan? hehe. Selain aku nak ucap good luck, aku jugak nak kongsi sket pengalaman aku ambik STPM pada tahun 2012 nie. jom-jom cekedauuu~

Mesti ada yang pelik kan, aku BATCH 94 tapi apahal dah STPM tahun nie?? Bro! c'mon laa, sekarang STPM dah diperbaharui. sistem lebih efisien, dinamik dan cekap *amboihhh, mcm iklan pencuci tandas dah ayat* haha. untuk pengetahuan kepada sesiapa yang belum tahu. sekarang STPM dibuat dalam sistem penggal. means, setiap 6 bulan sekali akan ada 1 perperiksaan besar. So, korang tak payah pelik sangat laa kan? heeee.  :D

Ini lahh buku-buku aku, sebenarnya, ada lagi, tapi entah aku campak mana dah, maklum lahh, exam dah habis laa kate kan *muka bangga*. hihi, letih oo nak catch up semua benda dalam buku-buku yang tak kurang nipisnya *nampak tak ayat perli aku di situ? hehe* dalam masa 6 bulan sahaja. Nasihat aku pada korang yang nak masuk form six tahun depan dan seterusnya, korang kena bersedia awal, sebab STPM sekarang 101% lain dari SPM. ingat tu! pssstt~psssttt~pssttt~ apa aku tulis kat buku aku tu ehh??

Haa, nie laa yang aku tulis kat buku aku. HAHA, DEL TO PAGEL HEY~ ada sapa-sapa yang tak tahu apa kebenda nya DEL TO PAGEL HEY! nie? kalau nak tahu nie citer hindustan laa, aku saje tulis gini sebab nanti senang nak kenal pasti buku aku kalau aku letak merata-rata dalam kelas. Haha, buku-buku yang lain ada gak aku tulis HAM TOO HAMI SAY CURALOO laa, KABHI KUSYI KABHI GAM tapi aku tak jumpa lak buku tu, nanti aku jumpa aku tnjuk. Hihi

Soalan Bocor!!!!!

Ini laa soalan STPM baharu, sebelah kiri tu BM sebelah kanan lak SENI VISUAL, Pengajian Am dengan Sejarah aku tak pasti sama ada aku dah buang ke atau aku yang letak merata-rata. aahhhh~ pi lantak laa *sekali lagi* yang penting aku nak enjoy cuti sebulan nie. Hehe

Jadual STPM Baharu yang lunyai tidak dapat diselamatkan lagi

Ada gambar jadual nie aku ada satu kisah yang menyayat hati. kalau nak tahu, baca sampai habis! heee. hari kedua exam aku adalah BM ataupun dikenali sebagai BAHASA MELAYU. nak dijadikan sinetron IDON, aku mati-mati ingat hari kedua tu exam SEJARAH dengan P.SENI, aku pun apa lagi kalau dah jenis suka study last minute kan, malam tu aku balun laa STUDY dua subjek tu habis-habisan, sampai pukul 3 pagi you! I study *okay, ayat gewdikkk* hehe, 10 minit buku Sejarah, 10 minit buku Seni, kemain lagi aku. Pastu aku lupa macam mana, aku tertido atas buku-buku rujukan. Esok paginya dengan riang hati dan mata penuh keyakinan, aku pun REMPITTT kan motor cabukk aku ke sekolah yang boleh tahan jauhnya. Sampai je sekolah aku pun pergi laa kat member aku, aku nampak dia baca buku, tapi masalahnya dia baca buku BM! aku pun tanya dia~~ 

Aku: wehh pravin! tak payah study laa! c'mon laa bro, rileks je. *sambil sengih-sengih*
Pravin: Hotakk kau! aku dah laa lemah gila subjek nie.

aku dah sedar dia study baca buku BM

Aku: Ehh, apahal kau baca buku BM nie? 
Pravin: Hari nie kan exam BM.
Aku: Hari nie Sejarah dengan Seni laa wehh!
Pravin: Haaa, kau nie memang dah sah pening, tak caya tanya dia hari nie exam apa *sambil tunjuk kat member aku lagi sorang*
Member: A'ah, hari nie BM.
Aku: Haaa????!!!!!! mati laa aku!! aku nak jawab apa kang!! tak kan aku nak jawab sistem feudal di jepun dengan jenis-jenis arca pulak!! alamakkk!!!
Pravin: Alaa, tak payah study, rileks je, kau jugak yang cakap tadi kan?! *sambil sengih-sengih kat aku*

Korang bayangkan laa betapa sesaknya aku, aduhaiiii~ itu laa perkara paling bodoh pernah aku buat setakat nie. Tapi korang tengok pada gambar jadual aku yang kena lipat cam lepat basi tu pun korang dah boleh agak yang aku buat pekasam je kan jadual tu lepas dapat? HEHEHE.


Slip meja aku yang sempat diselamatkan lepas last peiiiperrr~last peiiiiperr~

Apa pun apa yang dah berlaku tak boleh nak diulang, yang sudah tu sudah, kita hidup untuk masa hadapan, bukan untuk masa silam. Usaha sudah, Doa sudah, nak dapat result nanti cuma Tawakal sahaja, hope batch 94 yang jadi first batch untuk STPM baharu nie akan cemerlang, gemilang dan terbilang! In shaa Allah.. amin ya rabbal alamin. :)



Berbekal kan Kinder Bueno dua kotak dan ditemani cadar Manchester United bersama Netbook free 1Malaysia dari kerajaan, aku telah berjaya mengupdate blog aku. Sambil aku menunggu game Manchester United VS Galatasary pukul 3 pagi nie. Haha, sampai sini sajalah KEMEREPETAN aku, tiba masa aku rajin, aku akan update lagi, Tunggu taw! *bajet readers ramai je, padahal ciput* haha. Assalamualaikum! ^^


p/s: aku malas cakap banyak, tengok sendiri laa kenapa aku tolak tawaran dari UiTM. :)