Thursday, 23 February 2012

O kilometer, Kuala Lipis MARIII~

konfem snap hari ahad nie, lenggang jew, ke mana org lepihh weyh? Haha


KUALA LIPIS


Kuala lipis terletak di kuala dua batang sungai iaitu Sungai Jelai dan Sungai Lipis. Ada dua cerita bagaimana Bandar ini mendapat namanya.
Cerita pertama mengatakan bahawa nama Kuala Lipis berasal dari sejenis tumbuh-tumbuhan yang banyak terdapat di situ pada masa dahulu. Tumbuhan tersebut ialah serau lipis yang merupakan tumbuhan memanjat dan berbunga putih.
Menurut cerita kedua, nama Kuala Lipis berasal daripada perkataan ‘lepas’. Dahulu, sungai adalah alat perhubungan yang terpenting bagi masyarakat Melayu. Sungai Lipis dan Sungai Jelai membolehkan penduduk kampong di sepanjang sungai tersebut ‘lepas’ ke sana ke mari. Maksudnya, mereka bebas untuk ke mana-mana.
Jadi, apabila mereka berhajat untuk pergi ke bandar, mereka berkata; ‘Keh nok ke Kolepas (Kuala Lepas)’. Namun lama-kelamaan perkataan ‘lepas’ itu bertukar menjadi ‘lipis’ dan bandar itu pun dikenali sebagai Kuala Lipis atau Kolepih mengikut loghat orang-orang Kuala Lipis.
Kuala Lipis menggantikan Pekan sebagai ibu negeri Pahang pada Jun 1898. Pada 27 Ogos 1955, ibu negeri Pahang berpindah pula ke Kuantan. Bangunan Kelab Pahang (Pahang Club) merupakan bangunan kerajaan yang pertama di Kuala Lipis. Bangunan ini asalnya ialah rumah residen Pahang pada masa itu, Sir Hugh Clifford.
Istana Hinggap yang pertama dibina pada tahun 1926 pernah dijadikan kediaman pegawai British, kemudian menjadi kediaman Menteri Besar Pahang pertama, Datuk Sir mahmud Mat dan penggantinya, tengku Panglima Perang Pahang, Tengku Mohd Almarhum Sultan Zainal Abidin III.
Pada 20 April 1954, berlangsung pula di situ upacara perkahwinan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah dengan Tengku Afzan Tengku Muhammad. 
Btw~ nie bukan sekolah aq, sekolah aq SMK BENTA, mungkin laa kalau aq masuk form 6, aq sekolah sini.


Di Kuala Lipis juga terdapat sekolah menengah yang tertua di Pahang iaitu Government English School (Sekolah Inggeris kerajaan). Sekolah ini asalnya sebuah rumah kayu beratap nipah dengan bilangan muridnya seramai dua belas orang. Pada tahun 1919, sekolah ini mendapat bangunan baru. Perasmian sekolah ini dilakukan pada 1929 oleh residen Inggeris pada waktu itu, Sir Hugh Clifford. *info fb I <3 PAHANG*


aq jugak nak menunjukkan sedikit sebanyak banggunan yang boleh dianggap bersejarah laa yang ada di kuala lipis nie, budak MELAKA jangan nak bajet sangat, ingat tempat korang je kew bersejarah?? hello~ LIPIS pown bersejarah jugak okey! jangan kutuk kampung makk okey! awww~ wakakaka. awat aq jadi pondan nie?? okey, jom CEKIDAU sikit banggunan yang boleh dikatakan bersejarah kat kuala lipis nie.

haa~ yang nie masjid lama kuala lipis, lama laa jugak, dibina pada tahun 1988, lama kan? memang laa lama, negara pown tak merdeka lagi tahu, silap-silap, mak bapak kita pown tak lahir lagi masa nie, tapi masjid nie dah wujud, juga dikenali sebagai MASJID INDIA, imam masjid nie pown India muslim, mamak laa kiranya, kalau tak percaya, mai laa singgah masjid nie. Hehe. terletak betul-betul di depan SUNGAI JELAI. btw~ aq kalau pergi lipis aq parking kereta kat sini laa sbb bayar RM1 jew, malas nak beli kupon parking kereta tu, Hehe

yang ini, tokong cina dekat kuala lipis, kira bersejarah jugak laa, sebab tokong nie dah lama dibina, tapi tahun nye aq tak pasti laa pulak, kalau korang nak tahu, korang google laa, aq masa kecik-kecik dlu kalau lalu tokong cina nie, aq ingat sini tempat bela NAGA, sebab aq nampak patung naga kat tokong nie, Dalam hati aq masa kecik ' Mesti hebat siapa yang jadi penjaga naga kat dalam sangkar nie'. adoyaii~ wat malu tol kalau ingat-ingat balik, tapi biasa laa kan. budak-budak lagi, mana tahu nie tokong cina. Haha

haa, yang ini GURDWARA SAHIB, aq tak tahu laa banggunan ni untuk apa, tapi base pada nama aq boleh agak yang banggunan nie bersangkut paut dengan kaum INDIA, banggunan ini dibina pada tahun 1916 Masihi, lama kan?? konfem laa lama, entah-entah atuk aq pown tak mengurat nenek aq lagi masa nie. Hehe.
Terletak berhampiran dengan stesen bas dan teksi, atau boleh dikatakan, di belakang stesen bas dan teksi Bandar lama KUALA LIPIS

Banggunan merah nie terletak di atas bukit residen kuala lipis, atau dipanggil REST HOUSE ataupun RUMAH REHAT, tengok pada ciri-ciri banggunan ini, memang berpandukan INGGERIS kerana banggunan ini dibina semasa penjajahan kolonial british di Kuala lipis, Rumah ini dijadikan rumah rehat untuk residen Pahang ketika itu, *Teringat pulak masa training Kadet Polis dulu, kena berlari dari kaki bukit residen sampai ke rumah rehat nie, BUKIT wokk! Kondem lutut! kalau rasa hebat, datang laa Kuala Lipis, try lari dari kaki bukit ke rumah rehat yang ada kat puncak bukit nie, mau terjelir lidah agak nye. Hehe

yang ini pula stesen kereta api kuala lipis, HEBAT kan?? dah laa kereta, berapi pulak tu, ish-ish-ish, Haha, dibina pada zaman kolonial british jugak, untuk memudahkan British merompak hasil bumi Kuala Lipis, seperti EMAS di Penjom atau Empang Jaleh,  kewujudan stesen ini juga sedikit sebanyak memudahkan urusan penduduk-penduduk di sekitar kuala lipis untuk ke bandar, AOK NOK KEMANE? KEH NOK KE LEPIHH, BELI BARANG KEJAK~ haha *begitu laa ayat penutur jati pahang kalau nak ke bandar kuala lipis* xD

Haa~ yang ini laa buat KUALA LIPIS nie special~ maksud aq BATU 0 KILOMETER TU, bukan mamat pakai baju kuning yang peluk batu tu macam batu tu nenek dia yang punya. Hehe. Dikatakan kuala lipis adalah pertengahan semenanjung malaysia, batu ini menjadi point penetapan batu-batu nesan di seluruh Malaysia. Hehe. Kalau macam aq duduk BENTA, BATU 15 kowt, kalau korang yang duduk Johor takpun Perlis, aq tak tahu laa batu yang ke berapa puluh ratus. Hehe. *Mamat baju kuning tu AKU!! saja isi gambar sendiri, dah blog aq kan,

Pemandangan Malam Hari di depan Balai Polis Kuala Lipis
okey-okey, sebelum aq nak tutup entry aq kali nie sebab aq nak tengok MAN.U lawan kejap lagi, aq sediakan kat korang sedikit sebanyak loghat Kuala Lipis, sebab apa aq cakap loghat kuala lipis, kenapa aq tak cakap loghat pahang? sebab nye, loghat di PAHANG berbeza-beza mengikut daerah, Kata orang-orang tua, Loghat di Pahang kepekatannya berdasar kan kederasan dan besar sungai, Sebab tu laa TEMERLOH lagi kuat loghat nya dari Kuala Lipis, orang- orang tua yang cakap, bukan aq memandai sendiri cakap. :))

AKU= KEH
KAU= AOK
KORANG = DEME
KITAORANG= KOME
LAMA= JENUHH
TIDO= BERKROLONG *bunyi 'R' tu sebut mcm orang pelat 'R'
BANYAK CAKAP= HOMIH
LEMAS= CENGKELIK
TERKEJUT = TERKANCEHH / KERAYAN *bunyi 'R' tu sebut mcm orang pelat 'R'
KENAPA? *pertanyaan*= MAT NYE??
DEGIL= BABIRR
BIMBANG= LORAT *bunyi 'R' tu sebut mcm orang pelat 'R'
TIPU= PEDO'OH
PENGOTOR= HABAT
CILAKA: HAMPURAS *bunyi 'R' tu sebut mcm orang pelat 'R'

okey, cukup laa yang itu jew, kalau nak tahu lagi banyak, kahwin dengan orang KUALA LIPIS, senang cerita, deme dengor laa mok metua deme cakak lepihh, amboh kerayan deme nak menjawak balik. *Haha, aq ckp loghat lipis, aq rasa boleh faham kowt* Hehe


p/s: budak Lipis yang selalu Dating kat CP taw laa signboard-signboard nie ada kat mana kan? Hehe, aq malu kan Kuala Lipis??? hello~ korang yang buat maksiat laa yang malukan Kuala Lipis, sampai pejabat agama kena buat signboard nie. apa daa~ lagi satu, signboard nie bukan untuk orang lipis jew, nie untuk semua umat ISLAM kat seluruh dunia, Islam kan tak benarkan Maksiat? So?? AOK ADE OTOK, AOK PIKIR LAH SENDIRI, MALEH KEH NOK MANDER ORANG MACA AOK YANG DOK RETI KE BAHASA, ASE SIKET-SIKET NOK SALOHKAN ORANG. Hehe, peace yaw! ^^

Wednesday, 15 February 2012

GEMPAR!! Sejadah Berdiri di BENTA, Kuala Lipis!!



Ya! entry terbaru dari Capital A, Hehe, hari nie aq nak share/kongsi sedikit tentang FENOMENA SEJADAH BERDIRI di Malaysia. ramai kot yang pernah TERbaca ataupun TERtengok berita tentang fenomena nie kan? What??!! Tak pernah baca dan tengok fenomena nie? kau nie memang tak mengikuti hal-hal semasa laa beb, orang lain berfesbuk jugak, ada jugak berblogging, tapi hal-hal macam nie dia ambil tahu jugak. yang kau nie hanyut dalam dunia maya apehal? C'mon bro! jangan ambil tahu pasal dunia maya jew, ambil tahu pasal dunia realiti juga, kau bukan duduk dalam dunia maya tu, kau duduk dalam dunia realiti beb! Okey-okey, tak payah sembang banyak, so, lepas kau dah baca entry aq kali nie, aq harap kau akan berubah. Hehe. Berbalik kepada topik yang diperDEBATkan, ehh silap, yang diperbincangkan tadi, mesti ada yang nak tahu, betul ke tidak fenomena nie berlaku? sebelum tu, aq bukan crew MISTERI NUSANTARA yew, aq cuma nak singkap fenomena nie, dari sudut logik pandang jew. Heee~


Nampak sangat DIdirikan bukan BERdiri sendiri


Yang sebenarnya, kita boleh buat sendiri sejadah nie berdiri dan seolah-olah sejadah nie sedang bersolat, haa? aq tipu? sabar beb, aq nie bukan blogger TAK ADA OTAK, buat statement tanpa study dulu, aq dah pernah cuba tegakkan sejadah dan buat sejadah tu seperti orang yang tengah duduk antara 2 sujud dan tahyat akhir, kejap lagi aq tunjuk demonstrasi jalanan,  opss~ sory, sebenarnya demonstrasi mendirikan sejadah. Hehe


 apa hal ada yang dah lunyai tu?

aq rasa korang boleh praktikkan laa apa yang aq tunjukkan dalam video demonstrasi mendirikan sejadah, lepas tu korang panggil wartawan datang rumah korang, konfem! rumah kau dgn kau akan femes, sebab rumah kau ada sejadah berdiri,tapi yang paling penting kau jangan buat satu jew sejadah yang berdiri, tak HOT laa cerita kau tu, kau buat laa dalam 20 sejadah yang berdiri, baru HOT derr! silap-silap muka depan cerita pasal sejadah berdiri kau. tak ke femes tu? Hehe, tapi aq nak ingatkan, kau jangan panggil paper yang top, contohnya BERITA HARIAN, METRO dan UTUSAN, diorang tak layan cerita macam nie, sebab diorg dah tahu, sejadah mmg boleh didirikan. haa! lagi satu, sejadah yang berdiri tu konfem kaki-kaki menurun nombor ekor nak beli, diorang cakap ada 'ONG' menurun nombor pakai sejadah macam tu, kau jangan jual mahal-mahal, seribu untuk 1 sejadah ckup laa, kalau 20 sejadah dah RM 20 ribu, tak ke kaya kau! Hehe

Nahh video DEMONSTRASI MENDIRIKAN SEJADAH by Mohamad Adham Kamarulzaman. :)
video

 Haa, semat dop aq buat sejadah tu berdiri? tak sampai 1 minit kowt dah siap, tapi kalau beginner yang baru nak belajar mungkin laa ambil masa dalam 5 minit *Ceewahh~ berlagak pulak aq, padahal dirikan sejadah jew kowt, bukan buat apa pown. Hehe*


Sudah terang lagikan bersuluh yang sejadah nie DIdirikan, nampak sangat
yang ini ada gaya orang tahyat akhir

Ada jugak yang menganjing manusia-manusia yang sengaja mendirkan sejadah untuk meraih publisiti murahan, tapi aq salute laa kat diorang yang menganjing nie, bukan sebab apa, diorang nak menjaga akidah umat islam semua, mana tahu ada yang terlampau taksub dengan sejadah berdiri nie sampai anggap semua sejadah berdiri nie ada kuasa sakti, tak pasal-pasal tergelincir akidah, kalau meninggal?? meninggal dalam keadan kafir. kau nak macam tu? aq tak nak. DOA sikit kalau tak nak *YA ALLAH YA TUHAN KAMI, TUHAN AGUNG SEKALIAN ALAM, KAMI BERMUNAJAT KEPADA MU YA ALLAH, YA RAHMAN YA RAHIM, SEBAGAIMANA ENGKAU LAHIRKAN KAMI SEBAGAI ISLAM, DAN SEBEGITU JUGA LAH KEHENDAK KAMI KETIKA KEMATIAN MENJEMPUT KAMI YA ALLAH, PERKENANKAN LAH DOA HAMBA MU YANG HINA INI YA ALLAH, AMIN YA RABBAL ALAMIN* semoga Allah s.w.t perkenankan doa kita tadi. :)

tak ada orang yang nak sembahyang berjemaah, sedangkan pahala solat berjemaah itu berlipat kali ganda nya dari solat sendirian, bahkan solat berjemaah adalah sunnah RASULULLAH S.A.W

sejadah hidup seperti manusia???

nasihat manusia bukannya nak dengar, nasihat sejadah lagi bagus,
sejadah tak menyindir masa orang bagi nasihat. :)

itu saja lah entry aq kali nie, aq update nie pown sebab ada member aq yang beriya suruh aq update blog, best baca entry aq katanye, ntah betul ntah tidak, kalau die tipu pown mana aq tahu kan? Hehe, tapi untuk menyedapkan hati kawan, aq ikut jew laa, buat laa jugak, aq bukannya tak ada idea nak buat entry tapi aq kadang-kadang tak ada mood nak menaip, sebab tu laa aq jarang update blog. Hehe, biasalah lelaki, PEMALAS. xD, Akhir kata dari aq, JANGAN MUDAH PERCAYA BENDA TAHYUL SEBAB IA BOLEH MENDATANGKAN SYIRIK, tidur dulu, sebab aq menaip nie masa pagi buta, sekarang dah pukul 2.53 pagi. aq tak tahu laa kenapa mood menaip aq selalu ada masa pepagi buta, dah 3 ke 4 entry aq taip pepagi buta. Hehe. nytee, daa ^^

p/s: yang dalam video tu memang aq tahu! jangan memandai cakap aq curi video orang lain, tengok jersi kanan tu, yang aq pakai masa rakam video tu. Hehe, err, NO 7 for life!!! aq tak tahu kenapa aq suka sangat dengan nombor tujuh. adess~ parakkk nie beb! Hehe


Monday, 13 February 2012

HARI VALENTINE Yang Terindah!

Hari nie hari ape? ehh, silap tanya pulak, hari nie berapa hari bulan? 14 FEBRUARI!! that means hari nie HARI VALENTINE! mesti ada yg dah plan 2 minggu lepas, hari nie nak keluar date kat mana, nak dinner kat restoran mana, dan yang paling penting nak bagi hadiah apa kt SI DIA yg tersayang! KAN?? ada yang tak tahu lagi kew VALENTINES day nie untuk apa? okey! kepada yang masih tak tahu lagi tu, aq akan terangkan supaya anda faham akan cerita yang ingin saya sampaikan ini. hehe


VALENTINES DAY adalah hari untuk memperingati KEKASIH, atau lebih femes dgn panggilan BF/GF dalam kalangan masyarakat malaysia atau dalam bahasa pasarnya PAKWE/MAKWE. sambutan valentines day ini disambut pada setiap tahun pada bulan februari ataupun bulan 2 dalam kalendar masihi dan hari bulannya adalah 14, jadi mudahnya untuk ingat adalah pada setiap tahun tanggal 31 bulan lapan lima puluh tujuh hari yang mulia hari bahagia sambut dgn jiwa yang merdeka! owhh, sory-sory my fault! termasuk lagu merdeka laa pulak. HAHA, tanggal 14 hari bulan 2 pada setiap tahun adalah valentines day. pada hari ini, seluruh PACAR mahupun COUPLE akan meraikannya dengan gembira sekali, dan banyak laa HOTEL-HOTEL dari kelas LIMA BINTANG sehingg kew HOTEL apek tua pakai singlet sambil pegang kipas yang jaga akan habis ditempah,(psssttt~ sambut dalam bilik hotel lagi best kowt, ntah laa, aq pown tak boleh nak fikir. HAHA). pada hari ini juga para pacar akan bertukar-tukar hadiah, ada yang bagi coklat, ada yang bagi bunga, dan ada juga yang bagi MARUAH mereka. HEHE.


KISAH SEBENAR DI SEBALIK VALENTINES DAY

banyak kisah sebenarnya disebalik valentines day nie, yang aq tahu pasal sir santo valentine, ada kisah yang cerita, hari nie disambut sempena memperingati dia dah mati, ada yang cakap di sambut kerana kejayaan tentera kristian mengalah kan tentera islam. kalau korang nak tahu lebih lanjut rajin-rajin laa google sendiri, lemak berkrim disukai ramai laa kalau semua benda nak suap depan mulut, usaha laa sendiri jugak bro. HEHE.


TEKS KHUTBAH JUMAAT MENGENAI VALENTINES DAY
nah! aq share kat korang yang tak pergi solat jumaat minggu lepas ataupun yang pergi tapi sibuk dukk borak kat belakang dengan member, nie aq share korang pasal khutbah jumaat yang menyentuh mengenai valentines day nie, rajin-rajin laa baca yew? :)


Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,
Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita mendapat keberkatan hidup di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: AWAS JERAT VALENTINE.
Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,
Fenomena sebahagian remaja hari ini yang menjadikan Valentine’s Day sebagai perayaan paling diminati dan sangat-sangat ditunggu untuk diraikan bersama kekasih amat menggusarkan kita sebagai umat Islam. Menurut Ken Sweiger, perkataan “Valentine” berasal dari bahasa Latin yang mempunyai maksud “Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat, dan Yang Maha Kuasa”. Menurutnya lagi, kata ini sebenarnya digunakan pada zaman Rom Kuno ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus, tuhan orang Romawi. Sedar atau tidak, jika seseorang meminta orang lain atau pasangannya menjadi “To be my Valentine?”, maka dengan hal itu sesungguhnya ia telah secara terang melakukan suatu perbuatan yang bercanggah dengan aqidah umat Islam dan dimurkai Allah SWT. Ini kerana ia telah meminta seseorang menjadi “Sang Maha Kuasa” dan hal ini sama dengan usaha menghidupkan kembali budaya pemujaan berhala.
Berdasarkan kepada pandangan sebahagian besar tokoh- tokoh agama telah menyatakan bahawa menyambut atau meraikan Sambutan Hari Valentine ini adalah bertentangan dengan Syarak. Menurut Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia amalan ini adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam. Begitu juga Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan bahawa amalan merayakan Hari Valentine tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.
Oleh itu, mimbar ingin menegaskan bahawa  pengharaman dan larangan ini bukanlah kerana ingin menghalang keseronokan di atas aktiviti trend baru zaman moden tetapi ianya berlandaskan kepada apa yang dinyatakan di dalam al-Quran dan as-Sunnah yang menjadi panduan umat manusia bagi mengecapi keindahan hidup di dunia dan di akhirat. Justeru mimbar menyeru kepada jemaaah sekalian dan umat Islam agar tidak merayakan hari tersebut kerana ianya bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar serta boleh merosakkan akidah dan akhlak umat Islam.
Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,
Persoalan besar timbul ialah apakah yang menyebabkan gejala negatif seumpama ini terus berlaku?. Jawapannya ialah kerana kualiti keimanan umat Islam yang lemah dan kekaburan kita di dalam menegakkan prinsip-prinsip asas agama yang menjadi tunjang kehidupan seseorang muslim. Dengan ini kita terpesong dengan cara hidup yang sebenar. Kita juga jangan lupa bahawa syaitan dan sekutunya telah berjanji kepada Allah SWT untuk terus menyesatkan orang yang beriman.  Firman Allah SWT dalam surah an-Nisaa ayat 119:

Maksudnya:Dan sungguh, aku akan menyesatkan mereka, dan memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong, dan menyuruh mereka membelah telinga binatang ternak; dan menyuruh mereka mengubah ciptaan Allah. Dan sesiapa yang mengambil Syaitan menjadi pemimpin yang dita'ati selain dari Allah, maka sesungguhnya rugilah ia dengan kerugian yang terang nyata".

Ingatlah bahawa agama Islam sangat mengambil berat dalam memperbetulkan pegangan akidah umatnya supaya pandangan dan sikap mereka menjadi lurus dan tasawwur mereka tentang sesuatu perkara menjadi jelas. Jangan kita mengikut contoh umat jahiliyah dahulu yang menganggap persoalan akidah hanya  sekadar mengumumkan identiti diri dan melahirkan perbuatan baik sahaja sedangkan hakikat iman ialah panduan antara keyakinan dihati tentang dasar-dasar akidah dengan melaksanakan perintah Allah SWT dan meninggalkan tegahan-Nya.  Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 15:
Maksudnya: Sesungguhnya orang yang benar-benar beriman ialah orang yang percaya kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian mereka tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang yang benar.

Ayat ini mengisyaratkan bahawa kualiti iman boleh diukur dan dinilai melalui amalan seharian. Banyak dan berkualitinya amal soleh seseorang itu, maka tinggilah kualiti iman yang dimiliki dan begitulah sebaliknya. Oleh itu, iman yang sebenar adalah merupakan penjana kekuatan dan kecemerlangan ummah.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,
Islam sebagai agama fitrah dan sempurna, sentiasa menganjurkan kasih sayang sesama umatnya. Ini dapat dilihat melalui apa yang diungkapkan di dalam Kitab al-Quran dan dijelmakan oleh Rasulullah SAW. Menzahirkan kasih sayang kepada kekasih perlulah ada batasan selaras dengan fitrah manusia. Kasih sayang diantara dua jantina berbeza tidak boleh hanya dengan janji manis di bibir. Tetapi ia perlu diikat dengan satu ikatan akad yang mampu menyimpul ikatan kukuh bagi menjamin zuriat, akhlak dan peribadi yang dinamakan sebagai perkahwinan. Keindahan dalam menzahirkan kasih sayang itulah yang dianjurkan oleh Islam dan perlulah disemai dan dibajai setiap hari tanpa perlu menunggu detik satu hari dalam setahun. Ingatlah bahawa kasih sayang yang utama adalah hanya kepada Allah SWT, rasul-Nya dan berjihad di jalan-Nya. Kasih sayang berlandaskan keimanan akan melahirkan cahaya keinsafan kepada hakikat diri dan pencipta-Nya sehingga sanggup berkorban dan mampu menundukkan hawa nafsu jahat. Firman-Nya dalam surah Al-Baqarah ayat 207:
Bermaksud: Dan di antara manusia ada Yang mengorbankan dirinya kerana mencari keredaan Allah semata-mata; dan Allah pula amat belas-kasihan akan hamba-hambanya.

          Justeru bagi menyelamatkan agama dan ummah dari terus musnah akibat impak amalan-amalan bertentangan dengan aqidah dan syariah, mimbar menyeru kepada semua pihak agar  mewar-warkan larangan Sambutan Valentine’s Day dari terus diraikan oleh umat Islam khususnya di negara kita ini, jangan kita terlibat dengan budaya songsang yang boleh melemahkan ummah dan menyesatkan. Wujudkanlah perasaan anti Valentine’s Day di dada dan minda, hadirkanlah rasa benci dan tidak akan meraikannya melalui penyertaan aktiviti-aktiviti yang menyalahi aqidah, syarak dan tamadun manusia. Mengakhiri khutbah pada minggu ini, sekali lagi mimbar menyeru semua pihak marilah sama-sama kita memperkasakan akidah kita, keluarga dan masyarakat kita demi masa depan agama, ummah dan negara dengan langkah berikut:
Pertama:    ibu bapa bertanggungjawab memastikan anak-anak dididik dengan ajaran Islam yang sebenar;
Kedua:       umat Islam khususnya remaja dilarang meniru amalan atau budaya kaum musyrik;
Ketiga:       menanam rasa cinta dan kasih sayang kepada Allah SWT dan rasul-Nya;
Keempat:   menjauhi aktiviti bergaul bebas dengan pasangan yang bukan mahram dalam menyambut majlis tertentu; dan
Kelima:      meninggalkan sambutan atau perayaan yang tiada dalam syariat Islam.

Firman Allah SWT dalam surah al-A'raf ayat 96:
Maksudnya: "Dan sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertakwa, tentulah Kami bukakan kepada mereka keberkatan dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami) lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan."

say FUCK VALENTINE'S DAY!
sekarang terpulang lah pada korang nak dengar ke tak, semua dah besar panjang belaka, ada otak guna, ada akal fikir, yang HARAM tidak akan jadi HALAL! tetapi yang HALAL kadang-kadang boleh menjadi HARAM! :)


p/s: harga coklat tengah mahal sekarang nie, maklumlah kan, HARI VALENTINE kan, aq hanya mampu bedal CHOKI-CHOKI jew laa, murah pown murah. HEHE, siapa nak sikit? meh sini. ada 1 bungkus lagi nie, lambat mintak aq bedal semua jew. haha





Friday, 3 February 2012

Psychotest. Mari-mari test-test 123~


Assalamualaikum dan selamat sejahtera! hari nie aq malas dah nak merepek or membebel, letih ooo membebel nie, kalau ada orang nak dengar tahan jugak, nie hareemm tak nak dengar, jinkrenpezzz~ Haha. okey-okey dah tahu aq tak nak membebel or merepek mesti dew menda lain nak buat kan? so, korang dah nampak kan gambar kat atas tu tentang PSYCHOTEST, so, aq nak buat soalan psiko laa untuk korang. Ujian nie bukan main-main tahu, aq dah buat kajian nie lebih 50 tahun sepanjang aq hidup 18 tahun nie. Hehe.  tapi masa test nie korang jawab kena jujur laa, dan lagi satu! jawab soalan dulu baru tengok analisis tahu?okey-okey, apa tunggu lagi, jom pantau betul kew tak PSYCHOTEST nie dengan diri korang, Check Kek Daud~ Heee~

Ujian Melihat Tahap Populariti Anda!
SOALAN: Apabila buka almari kebanyakan pakaian anda warna apa??
A: Warna Gelap
B: Warna Terang
C: Warna Lembut
D: Warna Jambu

ANALISIS:
A: Warna Gelap: Anda seorang yang pendiam. Anda suka bersendirian berfikir ataupun membaca buku kesukaan anda. Anda tidak mempunyai kawan yang ramai

B: Warna Terang: Dalam persekitaran yang baru, orang lain pasti akan berkenalan dengan anda dulu. Ini adalah kerana anda seorang yang peramah dan mudah bergaul dengan orang lain. Tapi, cara anda berkawan hanyalah hangat-hangat tahi ayam! :)

C: Warna Lembut: Anda seorang yang periang, peramah, dan tahu mengambil berat orang di sekeliling. Maka anda adalah seorang yang sangat popular dalam komuniti, Tapi, reaksi anda juga sangat beremosi sekiranya terdapat kawan yang menyinggung perasaan anda. *Taching lebih latewww* xD

D: Warna Jambu: Tanpa disedari, semua orang akan tertarik dengan anda. Disebabkan faktor ini, anda sering dimanjakan. Anda tidak mahu mendengar nasihat orang lain. Lama-kelamaan, kawan yang betul-betul mengambil berat tentang anda semakin kurang


 Ujian Personaliti Anda!
SOALAN: Anda baru beli sebuah buku baru menggunakan baucer buku 1Malaysia. HAHA, okey-2 aq guraw. Anda baru beli sebuah buku baru, anda akan balut buku tersebut dengan apa?

A: Plastik lutsinar untuk balut buku
B: Kertas pembalut corak bunga/ kartun
C: Poster artis, Justin Bieber, Suju etc
D: Tak balut lansung! dalam kata mudah nya PEMALAS. Hehe

ANALISIS:
A: Orang Yang Realistik: Anda bersikap luar dingin dalam panas. tidak mudah menunjukkan sikap anda pada orang lain. sangat merendah diri. anda bersikap ikhlas dan mempunyai ramai kawan sejati

B: Orang Yang Baik Hati: Anda suka membantu orang yang memerlukan bantuan. anda sering mendapat pujian. tetapi! sikap baik hati anda selalu diperalatkan orang lain. jadi anda harus berhati-hati ketika berkawan.bak kata pepatah~ Buat baik berpada-pada, Buat jahat jangan sekali. :)

C: Orang Yang Pandai Bersosial: Anda seorang yang berprofil tinggi, anda akan menonjolkan diri anda untuk menarik perhatian. anda pandai bersoasial dengan seluruh lapisan masyarakat *boleh jadi YB nie. Hehe*. Tapi ingat! jangan sampai anda lupa diri 

D: Orang Yang Optimistik: Anda seorang yang aktif. peramah dan senang bergaul dengan orang lain. Tidak  kedekut dengan senyuman walaupun kadang-kadang anda seperti orang gila tersenyum sorang *Yang gila tu aq tambah jew. Hehe*. Tapi hati-hati! Sikap peramah anda akan menyebabkan ada yang cemburu dan cuba menganiayai anda! *p/s: aq yang D nie laa, malas doe nak balut buku, kulit die dah cantik wat pew nak balut. Heee~

Ujian Bagaimana Anda Bangkit Semula Dari Kekecewaan!

Soalan: Apabila anda tidak gembira, apakah makanan yang akan anda makan?
A: Ais krim
B: Coklat
C: Buah-buahan
D: Racun

ANALISIS:
A: Makanan yang sejuk melambangkan anda mahu membekukan perasaan sedih dan kecewa anda. pada masa yang sama anda juga ingin membekukan masa supaya boleh menghapuskan kesengsaraan. kesedapan ais krim hanya boleh memberi kegembiraan yang sementara. anda harus ingat dunia ini berpusing bukan untuk anda semata-mata. kalau anda asyik melarikan diri, maka anda memerlukan lebih panjang masa untuk bangkit semula

B: Makanan yang manis melambangkan anda ingin menggunakan kemanisan ini untuk menutupi perasaan  yang pahit. anda seorang yang mudah keluar dari kekecewaan dan kesedihan. anda tidak ingin berada dalam kesedihan selama-lamanya. selain itu, apabila kawan di sekeliling anda mengetahui anda tidak gembira, mereka juga amat sudi menolong anda untuk bangkit semula

C: Anda memilih makan makanan yang begitu sihat, bak kata pepatah omputeh 'An Apple a day keep the doctor away". ini melambangkan anda seorang yang begitu bersemangat. bagi anda kesedihan dan kekecewaan hanyalah semantara. jadi anda seorang yang cepat bangkit dari ksedeihan dan kekecewaan

D: Sebenar nye tak ada dalam list pown, aq saje memandai tambah, cuma nasihat aq. ape kebangang sangat pilih racun?? banyak dah amalan kau?? karipap n apam balik banyak kat pasar minggu, baik makan makanan tu, tahan laa jugak. Hehe

Ujian Tahap Kebahagian Anda Sekarang!
SOALAN: Sekiranya anda dikehendaki melukis seekor burung dan seorang manusia, bagaimana anda melakarnya?

A: Manusia memerhatikan burung di dalam sangkar
B: Manusia sedang mengejar burung yang terbang
C: Burung tersebut berada di bahu Manusia itu
D: Manusia sedang melambai burung yang terbang jauh
E: Burung itu terbang di langit, tetapi manusia itu tak pedulikan burung tersebut

ANALISIS:
A: kebahagian anda berada di depan mata. tetapi terdapat sesetengah halangan yang mnyebabkan anda tidak dapat mengecapi kebahgaian itu.

B: anda sedang mengejar kebahagian anda. anda dalam keadaan penat kerana tergesa-gesa untuk menangkapnya. tetapi tidak dapat, sekiranya itu bukan kebahagian anda, lebih baik anda lepaskan ia pergi

C: sekarang ini anda sedang BAHAGIA!!! anda sudah mendapat apa yang anda inginkan. anda adalah orang yang paling bahagia.

D: anda sedang menunggu kedatang bahagia. anda menunggu dengan penuh sabar dan tenang. terdapat banyak dalam dunia ini yang perlu dicari, bukannya menunggu tanpa melakukan apa-apa

E: anda tiada apa-apa harapan terhadap kebahagian. mungkin anda pernah melalui perkara yang amat perit sekali. ia telah membuat anda tidak percaya akan kebahagian lagi

Ujian Sikap Sebenar Anda!
SOALAN:  Mee di bawah ini, yang mana satukah kegemaran anda?
A: Mee segera
B: Udon
C: Mee organik
D: Mee kuning

ANALISIS:
A: anda seorang yang popular dalam kalangan rakan-rakan. anda mempunyai IQ dan EQ yang tinggi. anda pandai mengambil hati orang *Dan tak reti nak pulang(Gurau jew)*. Hehe. seorang yang optimistik. anda tidak suka berkira dengan orang lain, dan anda mempunyai ramai kawan

B: anda seorang yang jujur. anda akan cakap apa yang anda mahu cakapkan. orang yang memahami anda tahu anda tidak berniat jahat. tapi bagi mereka yang tidak mengenali anda pasti akan tersinggung dengan kata-kata anda. * Macam aq jew nie. tahu-tahu jew. Chiss~* :))

C: anda seorang yang sangat baik hati. anda ingin semua orang di sekeliling anda baik-baik belaka. anda sentiasa berbuat baik dengan orang lain walaupun tidak diketahui mereka. anda bertolak ansur dalam apa jua keadaan.

D: anda biasa-biasa saja. apabila perasaan baik, anda akan berbaik-baik dengan semua orang. tapi sekiranya perasaan anda tidak baik, maka anda akan mencari pasal dengan orang lain. orang di sekeliling anda sangat tertekan apabila bersama-sama anda.

p/s: Betul ke tak?? tepuk dada sakit dada padan muka! Haha. aq tak cakap test nie betul belaka, tapi aq nak taw gak pendapat korang, cuba kasi pendapat korang kat komen bawah nie, :)).. lagi 1. ajak laa jugak kawan-kawan korang untuk test psychotest nie betul kew tak. :)