Monday, 16 January 2012

Orang Tua Itu Banyak Jasanya


huuaaarghhhhhh~~ lama tak godek-godek blog nie wokk... kali nie aq nk cerita pasal IDOLA aq... korg pown mesti ada idola.... yew dopp?? kalau tak ada IDOLA korg amik jew laa JACLYNN VICTOR tu sbgai idola korg.. kan dia menang MALAYSIAN IDOL! hehe~ TUN MAHATHIR MOHAMAD! nie nama IDOLA aq.. haa?? POLITIK?? ape yg politik nye?? nie tak ada kena mengena dgn politik yew cik bedah dan encik meon... nie cerita pasal idola... yewla aq tahu laa TUN nie dlu ahli poltik... takkan laa amik die sbgai IDOLA pown dipolitik kan.... haish~ korg nie... BUKA laa MINDA tu.. heee~ pade aq laa... TUN M mmg NEGARAWAN TERULUNG negara... die BAPA PEMODENAN negara tahu? kalau die tak ada... usah MIMPI laa korg nak bukak FESBUK,TWITTER,BLOG n mcm-2 lagi laa... aq paling tak suka bila ada ahli politik kutuk TUN M... mmg GERAM laa kn? cbe tanye ahli politik tu balik... APA JASA ANDA PADA NEGARA?? jwapannya... NOTHING!! tak ada apa jasa die pada negara.... tapi TUN M?? beribu JASA dia pada NEGARA MALAYSIA tahu?! *soryy~ emo sgt pulop* haha.... okey~ byk SEBAB yg wat aq amik TUN M sbgai idola aq sbenar nye... klaw nak cerita sebab-2 nye aq rase smpai PESTA PONGGAL tahun depan pown belum tentu habis.... hehe..
VISI KUDSI WAWASAN 2020
WAWASAN 2020.. menjadikan NEGARA MALAYSIA SEBUAH NEGARA MAJU BERASASKAN PERTANIAN MENJELANG JANUARI 2020... ini maksud sbenar wawasan 2020... korg jgn main sebut jew wawasan 2020 tapi tak tahu maksud... kesian TUN M taw... die yg ILHAMKAN wawasan nie.. so.. mari laa kita sama-2 menjayakan VISI KUDSI nie! :).... jom kita PANTAU sikit sbb ape TUN M digelar BAPA PEMODENAN NEGARA~
PUTRAJAYA
masih lagi PUTRAJAYA
MENARA BERKEMBAR
KLIA
KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT
JAMBATAN PULAU PINANG
*aq rasa kalau TUN M tak buat jambatan nie,kita nak gi PENANG kena naik FERI jewla* hee :D
PROTON
banyak lagi sbenar nya SEBAB die digelar BAPA PEMMODENAN NEGARA... klaw nak tahu GOOGLE jew laa...kan senang... hehe.... so.. pada KORANG-2 yang tak ada IDOLA tu... aq SYOR kan ambil laa TUN M sbgai IDOLA korg.... DALAM TEGAS nya ADA KELEMBUTAN, dalam DEGIL nya ADA KEKUATAN, dalam MATA nya ADA BERJUTA KASIH SAYANG KEPADA MALAYSIA! itu laa CHE DET @ TUN MAHATHIR MOHAMAD

p/s: nie ade SAJAK PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI yg TUN M sndri KARANG... kalau nak BACA silakan :))
Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayat
dari melihat bangsaku dijajah
tidak ada yang lebih menyedihkan
dari membiarkan bangsaku dihina
Air mata tiada ertinya
sejarah silam tiada maknanya
sekiranya bangsa tercinta terpinggir
dipersenda dan dilupakan
Bukan kecil langkah wira bangsa
para pejuang kemerdekaan
bagi menegakkan kemuliaan
dan darjat bangsa
selangkah beerti mara
mengharung sejuta dugaan
Biarkan bertatih
asalkan langkah itu yakin dan cermat
bagi memastikan negara
merdeka dan bangsa terpelihara
air mata sengsara
mengiringi setiap langkah bapa-bapa kita
Bukan kecil tugas kita
meneruskan perjuangan kemerdekaan kita
kerana rupanya selain memerdekakan,
mengisi kemerdekaan itu jauh lebih sengsara
Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya
bukankah sejak zaman berzaman
mereka menjadi pelaut, pengembara
malah penakluk terkemuka?
Bukankah mereka sudah mengembangkan sayap,
menjadi pedagang dan peniaga
Selain menjadi ulama dan
ilmuan terbilang?
Bukankah bangsaku pernah mengharung
samudera menjajah dunia yang tak dikenal
Bukankah mereka pernah menjadi
wira serantau yang tidak mengenal
erti takut dan kematian?
Di manakah silapnya hingga bangsaku
berasa begitu kecil dan rendah diri?
Apakah angkara penjajah?
Lalu bangsaku mulai
melupakan kegemilangan silam
dan sejarah gemilang membina empayar
Tugas kita belum selesai rupanya
bagi memartabat dan
memuliakan bangsa
kerana hanya bangsa yang berjaya
akan sentiasa dihormati
Rupanya masih jauh dan berliku jalan kita
bukan sekadar memerdeka dan mengisinya
tetapi mengangkat darjat dan kemuliaan
buat selama-lamanya
Hari ini, jalan ini pasti semakin berliku
kerana masa depan belum tentu
menjanjikan syurga
bagi mereka yang lemah dan mudah kecewa
Perjuangan kita belum selesai
kerana hanya yang cekal dan tabah
dapat membina mercu tanda
bangsanya yang berjaya

No comments:

Post a Comment