Saturday, 7 September 2013

Reti ke Tidak Pakai Baju Melayu?

Assalamualaikum semua, pada malam yang dingin, nyaman dan harmoni ini, jari-jari aku tiba-tiba terasa rajin nak menaip sekaligus meng-update Blog aku yang dah usang lagi berkarat ini, Sebenaq nya aku dah lama nak update, tapi tak kesempatan, serabut nohh, banyak kerja sekarang ni. Maklum laa, aku kan best student University Of Cambridge. Haha. Walaupun raya dah habis, aku tergerak hati untuk menceritakan atau memberitahu kepada korang semua, tentang Adab dan Tatacara memakai Baju Melayu. Macam biasalah kan, disebabkan aku tak ada bajet nak upah model dan tidak mahu membayar sebarang Royalti kepada remaja-remaja yang aku curi gambarnya, aku terpaksalah menjadi model sukarela. so, kalau rasa nyampah tengok muka aku, sila lah tengok baju aku je. wkwkwkwkw

Cara Berpakaian Baju Melayu Yang SALAH!


Baju Melayu + Jeans + No Songkok or With Songkok

Yang ini aku marah benar, apa lah salahnya kau pakai seluar melayu sekali?? kau ingat seluar jeans kau tu mahal sangat ke? apa brand? Armani Exchange? Guess? Replay? Gucci? Ralph Lauren? C'mon laa bro, junjung laa adat melayu kita. Korang perlu ingat, bila pakai baju melayu mesti pakai songkok, macam mana pun, sampin tu optional, tapi songkok tu WAJIB! :)

Baju Melayu Teluk Belanga + Sampin di Luar

Korang kena tahu jenis baju melayu, baju melayu tradisional ada 2 jenis. 1) Teluk Belanga 2) Cekak Musang. Senang je nak bezakan, Cekak Musang ada 5 Butang n Teluk Belanga hanya ada 1 Butang. Disiplin memakai baju melayu Teluk Belanga adalah sampinnya di dalam.

Baju Melayu Cekak Musang + Sampin di Dalam

Salah yang ni lah palinggggg ramai orang buat, Korang kena tahu, disiplin pakai baju Melayu Cekak Musang adalah sampin nya di luar, bukan di dalam, kalau rasa nak buat sampin di dalam, beli laa baju melayu Teluk Belanga, jangan pakai Cekak Musang, buat rosak adat Melayu je laa kau ni.

Seluar Melayu + T-shirt

Yang ini aku paling tak boleh terima, apa ke heyy nye yob?? tak nampak kemas lansung, haiiiyaaa~~

Cara Berpakaian Baju Melayu Yang Betul

Baju Melayu Teluk Belanga+ Sampin di dalam + Songkok

Baju Melayu Cekak Musang + Sampin di Luar + Songkok

Ini laa disiplin sebenar pakai baju Melayu. Korang rasa leceh? kalau leceh jangan pakai baju melayu, pergi laa pakai Sari takpun Cheongsam. Untuk pengatahuan korang jugak, cara sampin dipakai juga sebenarnya menunjukkan status seseorang lelaki itu, contohnya:
Sampin Di Paras Atas Lutut : Lelaki tu belum berkahwin, masih Bujang
Sampin Di Paras Bawah Lutut : Lelaki tu sudah berkahwin. 
TAPI!!
kalau ada lelaki yang dah kahwin tapi pakai sampin paras atas lutut tu bermakna dia nak kahwin lagi 1. :)

Fakta Tentang Butang Baju Melayu

Korang tahu tak sebab apa Butang baju melayu untuk Cekak Musang ada 5 butang dan butang baju melayu Teluk Belanga ada 1 je butang? ini laa dia sebabnya :
Baju Melayu Teluk Belanga = 1 Butang

Baju teluk belanga mempunyai 1 butang untuk kita mengingati bahawa kita berpegang pada Tuhan yang 1. Iaitu Allah s.w.t yang Esa, tidak memperanak dan diperanakkan. Tiada tuhan lain yang layak disembah melainkan ALLAH. :)

Baju Melayu Cekak Musang = 5 Butang

Sebab baju melayu cekak musang ada 5 butang adalah kerana, Rukun Islam ada 5 perkara. 1) Mengucap dua kalimah syahadah. 2) Menunaikan Solat 5 kali sehari. 3) Berpuasa pada bulan Ramadhan. 4) Mengeluarkan Zakat. 5) Menunaikan Haji kepada yang berkemampuan. sebab itu laa baju melayu cekak musang ni ada 5 butang, bukan saja2 buat tahu, orang-orang Melayu zaman dulu, berfikir dulu sebelum buat sesuatu benda dan bersebab yang jelas, bukan main hentam kromo macam aku jawab paper mathematics masa aku amik SPM dulu. hehe

Korang rasa aku beriya? over? itu terpulanglah, aku cuma bagi nasihat, ikut korang lah nak terima or tidak, aku cuma ada 1 soalan pada korang : KALAU BUKAN KITA BANGSA MELAYU SENDIRI YANG MENJAGA ADAB BERPAKAIAN BAJU MELAYU NI, SIAPA LAGI YANG AKAN JAGA? TAKKAN CINA and INDIA YANG AKAN JAGA?? :)

p/s: Credit to tukang tangkap gambar, Mohamad Syaif Iqbal. wkwkwkwkwk, ni gambar dia masa buat kerja LK tadi, memang selekeh, sebenarnya dia hengggsemmm! bawah ni gambaq elok dia. haha

Thursday, 20 June 2013

Are You Stupid Enough?

Dikala malam yang hening, aku ditemani lagu old skool dan kipas angin yang  tak berapa nak kuat sebab dah lama tak bercuci, sambil melayan perasaan yang lara kerana Najwa Latif telah menolak cinta aku padanya. Sesudah aku memujuk hati aku agar jangan bersedih lagi, kerana Mufti Cinta pernah mengeluarkan fatwa bahawa " Kalau dah jodoh, tak kemana." Lantas! otak aku terfikir untuk membuat kerja bodoh, tapi aku tak tahu kenapa aku panggil kerja itu kerja bodoh, sebab bodoh tak buat kerja tu, bodoh kan pemalas! dia mana ada kerja! Hahaha, lantas tanpa berfikir panjang, aku pun melangut, baik aku buat entry pasal Bodoh! Bagi aku bodoh ni ada dua.
1) Bodoh Bangang, 2)Bodoh Sombong. 


1. Bodoh Bangang

Dah lah bodoh, bangang pulak tu, orang cakap bodoh kang bangga! cakap banggang kan teruja!

Situasi yang membolehkan orang panggil kau bodoh bangang bila:
Kau tahu yang mencuri tu berdosa, bila kena tangkap masuk penjara, kat akhirat masuk api neraka, tapi kenapa kau mencuri jugak! kan Bodoh + Bangang namanya tu! *Pencuri hati dikecualikan. xD*

Situasi yang membolehkan orang panggil kau bodoh bangang bila:
Kau tahu minum arak tu bahaya + berdosa, tapi kenapa kau teguk jugak! bila orang tegur kau marah, bangga pulak tu minum air kencing setan, entah mende rasanya, setakat nak high, lepas tu jadi macam orang tak ada akal, itu tak ke Bodoh Bangang namanya?!

Tapi aku duk perati pemain bola Malaysia main bola. Sebelum lawan, kemain cakap "kami akan buat yang terbaik" tapi bila main serupa orang bodoh, pulak tu perasan diri tu STAR main bola, tak ke bangang namanya tu?


2. Bodoh Sombong

Dah laa bodoh, sombong pulak tu, kenapa kau suka menyombong sambil membodoh, adakah ia rasa seperti sambil menyelam minum air, ataupun sambil makan kunyah petai?

Situasi yang membolehkan orang panggil kau bodoh Sombong bila:
Kau tahu kau ni bukanlah genius seperti Enstien ataupun Adham, tapi kenapa kau ponteng sekolah jugak?! kau tahu tak bapak kau hantar kau ke sekolah suruh pandai pelajaran, tapi sekarang kau pandai menipu! aiiyaa, hidup-hidup mak abah kau kena tipu *yelahh, aku tak pernah lagi dengar ada manusia tipu orang mati* dah laa tak pandai, pastu tak nak belajar, tak ke bodoh sombong namanya tu?

Situasi yang membolehkan orang panggil kau bodoh Sombong bila:
Kau tahu merokok tu membahayakan kesihatan, tapi kenapa kau hisap jugak? ada pulak boleh cakap "aku merokok, tapi aku sihat je, fit je nak main bola 90 minit." time muda ni boleh laa berlagak, aku nak tengok umur kau 40 tahun nnti, kau fit ke tak nak berlari ke hospital sendiri sebab sakit jantung kau tu, bila orang cakap rokok tu boleh datangkan banyak penyakit, kau salahkan pulak, amboihhh, ngalahkan saintis pulak kau, diorang dah buat kajian ilmiah. kau salahkan pulak. aiiyaaaa~~ tak ke Bodoh Sombong namanya tu?

Bila pemain bola Malaysia main lepas tu kalah. Mereka akan kata, " Kami sudah buat yang terbaik" dah laa main serupa orang bodoh, bila kalah sempat lagi menyombong tak nak terima kekurangan diri. tak ke sombong namanya tu?

Natijahnya, jangan laa jadi orang bodoh, tapi aku terfikir, kadang-kadang aku pun buat bodoh, tapi aku tak pulak rasa benda tu bodoh, mungkin aku yang bodoh sebab tak perasan bodoh tu. ahhh lantak lah! makin bodoh pulak rasanya bila fikir-fikir balik! Haha, berbalik kepada buat kerja bodoh, aku tak rasa korek hidung tu kerja bodoh, sebab selain mencuci lubang hidung, korek hidung juga memberikan nikmat yang tak tergambar oleh kata-kata dan imaginasi kepada pelakunya. Mwahahahaha!


p/s: setelah sekian lama lupa password, akhirnya aku ingat balik password instagram aku. haha. Do follow my Instagram : adhamkamarulzaman. tq :)

Monday, 4 March 2013

Warkah 6 MOHOR 4 SMK Clifford

Assalamualaikum, helllo~ lama dah aku tak update blog, haiiiyaaa, sedar tak sedar, dah 2 bulan lebih aku biar blog aku ni bersawang, ni semua angkara PBS!! letih woi buat pbs~ tensyen aku, ntah bila laa nak siap, bragas! okay-okay, tak payah cerita laa pasal PBS ni, buat sakit hati aku je, hari ni aku teringin nak share pasal kebosanan aku and the gang kat dalam kelas, sehingga membuatkan kami, pelajar-pelajar 6 MOHOR  4 yang pemalas + hyper active + kaki bising + suka mengacau orang + kuat mengutuk orang dan macam-macam lagi laa yang buruk-buruk pasal kita orang laa, tapi bapak segala pemalas dalam kelas tu sememang nya = MOHAMAD ADHAM KAMARULZAMAN laa, sampai cikgu MUET aku cakap, aku budak paling pemalas dalam sekolah~ adesss~ =_=" terima je laa, sebenarnya memang betul pun. Hahaha

okay nie adalah Warkah pertama kami ketika cikgu merajuk dengan kami pasal tak buat HAND OUT yang dia suruh buat. =

Hari ini sungguh membosankan kerana terasa diri ini tunggul kayu didalam kelas “ibarat sudah menjadi batu diberak burung pula”. Inilah menyebabkan guru tidak mengendahkan kewujudan kami di dalam kelas yang serba indah ini kerana berbau tahi. Jangan biarkan kami memberontak atau menjadi penceroboh di Lahat Datu. Disamping itu, hal sedemikian mampu menyebabkan landskap di dalam kelas kucar-kacir serta tidak enak jika dipandang. Hal seperti ini seharusnya dielakkan oleh para guru dan yang sama waktu dengannya agar keselesaan dan kecerian di dalam kelas dapat dikembalikan seperti dahulu. Ini tidak dapat kami terima walau pun kami pergi ke KL tanpa permintaan, tetapi kami buat kerja, bukan nya kami berpesta dikelab dangdut mahupun lepak-lepak di pavilion dan  di rumah urut Bukit Bintang. Saya sebagai pelajar yang aktif ini menjadi mangsa keadaan angkara PST yang tidak mahu pergi bersama kami ke Arkib Negara, “ibarat tumpah nila setitik, abis air sirap jiran”. Saya sebagai wakil dan ahli hyper aktif di dalam kelas menyeru para guru dan penyelia sekolah agar memberi kerjasama yang jitu bagi mengelakkan perkara ini daripada berlaku secara menular dan mempengaruhi fikiran para pelajar yang aktif seperti saya. Kerjasama dari pihak yang terlibat amatlah dihargai oleh saya serta ahli aktif lain. Sekian.....

ikhlas dari pengorek hidung tegar = taufid,adham,azhar,faqar
*klik gambaq kalau nak tengok lebih jelas*
Dah habis baca?? Hahaha, nak buek acanoo, itu je laa cara nak menghilangkan tensyen di hati, dengan cikgu begang pasal kita orang ponteng berjemaah minggu lepas + pulak tak buat kerja dia, mau tak hanginn. haishh, i'm sorry laa cikgu! :). ni pulak warkah yang kedua, di tulis juga ketika cikgu mengajar, tetapi tetap merajuk dengan kami lagi =

Kami ini pelajar PRA- U SMK CLIFFORD, tetapi kami dilayan bak pelajar pra sekolah, ini tidak adil tidak adil bagikuuu~ bak lagu yuna yang berkumandang di radio era mahupun hot fm, apa salah kami kami ke KL ataupun arkib negara??!! Kami bukan enjoy! Kami buat kerja, walaupun kami tidur d Bukit Bintang! Ini semua salah nadwa(yang pakai spek penolong ketua pengawas tu) alaaa, penolong suterr, siapa suter??? Ala suterisno sujeno. Kalau laa nadwa ikut, mesti cikgu tak marah sgt, sbb dia kaki bodek, pokyi PST pun salah!!!! Dia beriya janji, last-last buat taik, penipu!! Kaki poyo! Mentang-mentang laa hero sekolah, kami ni seperti melukut di tepi BAJU KOT, entah laa, kesian laa kami, kami orang di dalam kelas seperti tak wujud, kami ada surat laa yang kami orang ni ada dalam kelas! Puan Tan, Cikgu Saborrr tersayang dan cikgu Pah je yang memahami kami. Sebenarnya diorang tak kisah pun, haishhh~ dalam kelas PA kami mampu menaip celoteh ni pun sbb cikgu merajuk, ni semua gara-gara tak buat kerja dia, aiiyooo, kami orang memang laa pemalas, 6 MOHOR 4 kan kelas Suzuran High School, GENJEHHH!!  minggu lepas semua cikgu kutuk kelas kami, kelas pasif laa, kelas pemalas laa, kelas bising laa, yelaa, yang buruk-buruk semua ke komeh! Haaa! Kan dah keluooor loghat Pahang keh! Punye laa maroh ni! Tapi watlek sudah, esok-esok, baik laa tu, okay laa, masa dah habis, cikgu pun dah blah, jom laa kita mem blah kan diri~ adios amigos estrontos!

Yang Suka korek hidung guna pensil 8B beli kat Cikgu a.ka Mama Midah~ *sayang mama! Muuaaaah!*
ADHAM, FAQAR, AZHAR, TAUFID

Okay, itu lah warkah kami yang aku nak share, ataupun lebih tepat untuk menghilangkan tensyen di dalam kelas. hehe. okay, jom laa usha gambar lak.




 Tanah liat yang dicuri di bilik seni telah menjadi siput babi. kikiki
Memandangkan kami budak-budak seni, dengan masa yang terluang di dalam kelas, kami menghias laa cengkerang SIPUT BABI ini supaya kelihatan sangat seksi. Walaupun nama kami ada di cengkerang siput babi tersebut, bukan bermaksud kami juga babi, cuma kami terlampau KREATIF! harap maklum :)



   

Nadwa yang selalu dikacau *sadis!*

bukannye buat kerja, tengok movie ni, mentang-mentang wifi free.*apa yang aku buat kat belakang tu?*-_-"
Ja'a @ Azhar dengan Pravin yang bajet ayu 

Okay, sampai sini sajalah aku update, nanti aku dah habis PBS, aku selalu laa update, in sha allah. Doa kan aku dapat buat yang terbaik exam semester 2 ni, aminnn. adios! :)





p/s: acanoo, nampak sama tak?? haha. walaupun kita orang ni penjahat, tapi tangan seni oooo! Hahaha :D


Thursday, 20 December 2012

Surat Buat Isteriku (Reply)

Surat balasan suami kepada isterinya, pada sesiapa yang tak baca surat isteri tu, boleh klik link nie ---> Surat Buat Suamiku

Kehadapan isteriku,
Memang betul, abang berubah lepas bawak balik kereta tu, abang basuh kereta tu tiap-tiap hari siap polish lagi, abang beli syampu kereta yang mahal, tapi sayang tahu kan yang tu kereta BOSS abang! abang kan driver, so, memang tugas abang jaga kereta tu bila boss abang outstation. Yang pasal syampu sayang pulak, bukan abang tak nak belikan, abang dah belikan, tapi jenama rejoice rich, sayang yang tak nak pakai, sebab sayang cakap, sayang lebih suka clean and clear, masa tu clean and clear dah habis sayang kat giant tu, so, abang beli laa rejoice, sayang yang merajuk sampai pakai minyak kelapa, sayang dah nyanyuk ke?
Yang kedua,
memang betul abang tak belikan burger Mcd yang sayang nak tu, memang laa abang tak boleh nak belikan, sayang mintak burger Mcd dari KOREA! abang belikan rawang burger bakar, tapi sayang tetap tak nak makan, Tahu lah sayang peminat Kpop, tapi agak-agak lah kalau nak burger dari korea pun. Sayang dah nyanyuk ke?

Yang ketiga,
Abang bukan saja-saja tak nak tidur rumah mak sayang, abang ada sebab yang kukuh kan? Sayang dah lupa ke yang rumah mak sayang ni DEPAN rumah kita je?! buat apa nak tidur kalau dah depan rumah je? Sayang dah nyanyuk ke?

Yang terakhir,
Bukan abang sengaja nak marah sayang sebab sayang ajak abang pergi ke pantai tu, sayang sedar tak sayang mintak pergi pantai mana?? sayang mintak pergi pantai GOLD COAST Australia! Sayang! kita pantai sepat pun tak pernah pergi, apatah lagi nak ke australia? Yang abang tengking tu bukan apa, sayang sedar tak masa sayang ajak abang pergi bercuti ke pantai tu, Kaki sayang masih bersimen sebab patah lepas jatuh dari pokok Langsat di kampung abang hari tu? usahkan nak berenang, sayang nak berjalan pun pakai tongkat, kalau mandi laut, belum sempat berenang sayang dah tenggelam dalam air. Sayang dah nyanyuk ke?

Yang Selalu Sayang Kamu
(Suamimu)
Fuad Mahbud


p/s: Merepekkan?? Haha, lantak lahh, ada aku kisah? suka hati aku laa nak tulis apa, blog aku kan? haha, Moral of the story ialah, Perempuan jangan lah mintak yang bukan-bukan pada lelaki dan meminta tu biarlah pada yang logik, dan jangan mintak di luar kemampuan, UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI. :)




Surat Buat Suamiku

Assalamualaikum semua, hari nie aku nak kongsi kisah yang boleh dikatakan sedih laa, post kali nie aku nak share kat korang tentang luahan hati seorang isteri kepada suami dia yang tak ambik kisah pasal dia. Jom!!! :)




Kehadapan suamiku yang tersayang,
Abang, dah dua tahun kita kahwin, dan selama tu jugak laa sayang pendam perasaan tak puas hati sayang kepada abang. ABANG! pada permulaan perkahwinan kita, semua tak ada masalah, ibarat memakai syampu clean and clear, tiada masalah kelimumur. Tapi!! semua tu berubah sejak abang bawak balik kereta baru, setiap hari abang basuh kereta tu, basuh je tak ada masalah, ini abang siap polish tiap-tiap hari. Abang beli pulak syampu kereta yang mahal-mahal, sayang check hari tu, satu botol syampu kereta tu sampai RM200!! syampu rambut saya?? abang dah tak beli!! sampai tahap sayang terpaksa beli minyak kelapa di kedai Muthu depan simpang rumah kita tu! Abang! sayang ni isteri abang! mulia sgt ke kereta tu nak dibanding dengan cinta tulus suci dari isteri abang nie? Jawab abang!!

Yang kedua,
Abang, masa sayang mengandung pun, abang tetap dengan kereta abang tu, abang dah tak sayang sayang ke? kalau tak sayang kenapa abang buat sayang mengandung?! abang buat laa jahat ke, baru laa sayang dapat teka yang abang dah tak sayang sayang! sayang terseksa tahu! Pernah jugak sayang cakap kat abang yang sayang mengidam kan Burger Mcd, sayang suruh abang beli kan, tapi abang cakap abang tak ada masa nak belikan, tapi syampu kereta abang, belum sempat habis abang dah beli baru, tu tak ada masa ke abang?! sayang mengidam sebab mengandung abang! bukan sayang yang nak, ni! anak kita yang nak abang! Jawab abang! T_T
Yang Ketiga,
Lepas saya bersalinkan anak kita, sayang berpantang 40 hari kat rumah mak, tapi kenapa abang tak nak tido rumah mak?! temankan sayang! memang abang selalu datang tengok kan sayang, tapi abang tak nak tidur pun kat rumah mak, abang tak kisah pasal sayang ke? sedih hati sayang bila abang cakap abang tak nak tidur rumah mak, sedih tahu tak abang?!  T_T

Yang terakhir,
Baru-baru ni, sayang ajak abang pergi pantai, tapi abang berkeras tak nak bawak sayang, sayang sampai menangis-nangis ajak abang pergi, tapi abang tetap tak nak bawak sayang, lepas tu abang tengking sayang sebab sayang beriya nak pergi pantai. abang! kenapa susah sangat abang nak bawak sayang pergi pantai tu? jawab abang! T_T

Yang Benar
(Isterimu)
Rafeah Bakar


P/s: Jom baca surat balasan suami pulak kepada isterinya. klik link nie ---> Surat Buat Isteriku (Reply)


Thursday, 29 November 2012

|Never Hide| RayBan Wayfarer|

Assalamualaikum u ollss~ hari nie aku nak mengeSHAREkan sedikit sebanyak tentang kegilaan terbaru aku. Iaitu ~~~~ jeng~jeng~jeng~ *muzik suspen* RAY BAN WAYFARER! Aku pun tak tahu macam mana aku boleh ter SUKA, ter MINAT dengan cermin mata nie. Dulu aku laa kemain lagi kutuk orang yang sanggup habis beratus ringgit samata-mata nak letak kat mata je, last-last, aku pun terjebak. aiii yo yo~ *tepuk dahi* haiiiyaa~ so, dengan ini aku pun tetiba rajin menaip untuk memberi korang info yang sedikit sebanyak tentang RAY BAN WAYFARER. Jom-jom, lets keep moving *amboiii, dah macam nak pergi berperang. HAHA*


Ray ban Wayfarer merupakan antara model Ray ban yang amat di gemari oleh kaki Ray ban Malaysia. Sejak dikeluarkan oleh Bausch & Lomb sekitar tahun 1940'an, Wayfarer terus di minati oleh penggemar-penggemar Ray ban di seluruh dunia. Kepopularitian Wayfarer ini ditambah lagi dengan bintang-bintang Hollywood yang membintangi filem-filem box office dilihat memakai Ray ban Wayfarer, dan di ikuti oleh peminat-peminat mereka.


Sejak dikeluarkan, Ray ban telah mengeluarkan pelbagai jenis reka bentuk model Wayfarer, tetapi masih mengekalkan shape asal. Contonya kita dapat lihat model Wayfarer RB2140 dan Wayfarer Square, walaupun sekali pandang kita dapat lihat kedua-dua model ini sama, tetapi jika dilihat lebih dekat, sebenarnya Wayfarer Square framenya sedikit petak berbanding Wayfarer RB2140 yang lebih dilihat lebih curve pada bahagian framenya.

Selain itu, terdapat evolusi dari segi lens-nya dimana penggunaan lens G-15, B-20 dan pelbagai warna-warna lain yang digunakan pada lens-nya.(refer gambar). Tidak dikecualikan juga, setiap acara-acara sukan seperti sukan Olympic di Barcelona, Ray ban akan mengeluarkan series Wayfarer, seperti wayfarer limited edition Olympic Barcelona. Kita dapat lihat pada sticker yang dilekatkan pada lens di mana terdapat logo sukan Olympic.

Wayfarer Malaysia, (wayfarer yang terdapat di Malaysia) adalah kebanyakanya keluaran Luxxotica. Susah untuk mendapatkan Wayfarer BL sekarang kecuali membeli dari pemilik-pemilik yang mahu menjual Wayfarer BL mereka. Nilai wayfarer BL lebih mahal berbanding wayfarer RB kerana sekrang tiada lagi model wayfarer BL dikeluarkan.
Ray Ban Wayfarer Rare Prints
Terdapat juga Ray ban Wayfarer yang boleh kita corakkan sendiri mengikut citarasa kita dimana menggunakan maker khas pelbagai warna(package sekali dengan Wayfarer). Yang terbaru Ray ban mengeluarkan Wayfarer yang mempunyai pelbagai corak menarik seperti Subways, Kaleidoscope, Cartoon dan pelbagai corak menarik lagi. Ianya dipanggil Ray ban Wayfarer Rare Prints.


Yang atas dua bijik nie, aku punya wayfarer, yang still ada sticker tu, aku baru je beli, tak pakai gi mana-mana lagi, setakat pakai duk depan cermin pastu sengih sorang-sorang, bajet diri tu paling kacak dalam dunia. haha *Jangan bajet korang tak pernah buat kan?* :)). Baru dua bijik aku mampu beli, koyak wallet aku kalau nak beli banyak lagi, sekali sekala boleh laa, paling murah korang boleh dapat wayfarer original kat kedai optik dalam RM450, tu paling murah, yang paling mahal aku tak tahu laa, aku pernah tengok yang harga sampai RM1200 pun ada. Mau tak koyak wallet aku, dua bijik je yang aku termampu, heee. Tapi kalau nak murah, kat pasar malam bersepah, sebijik RM10 je, kalau RM450, korang boleh dapat 45 bijik wayfarer, HAHA. tapi aku sarankan kat korang, jangan laa pakai cermin mata FAKE/CIKAI nie, buat rosak mata je, beli laa yang ORIGINAL, biar mahal sikit, janji mata terjaga. PASTIKAN ORI! BARU BELI! *ada gaya iklan kat tivi tak? HAHA*

Retis~retiss yang pakai WAYFARER

Bruno Mars
David Beckham *err dia nie bukan artis -_-"*
Justin Bieber *my brother* kikiki xD
Rihanna
Michael Jackson
Zayn Malik *also my brother* wkwkwkw xD
Entah lerr, sekor pun aku tak kenal sapa, retiss laa nie kot. Hihi

and, the last one, tak perlu aku nak perkenalkan lagi, satu dunia kenal dia nie
sapa tak kenal dia nie makna nya memang baru keluar dari hutan laa
dia nie berasal dari KOREA, muka yang agak CUTE. Dia adalahhh~~ Jeng~jeng~jeng~
Park Chun HAM *nampak macam KOREAN tak? kahkahkah xD*

okay, sampai di sini sajalah penulisan aku pada pagi jumaat yang hening nie, haa, sebelum tu, aku nak share sket pasal mimpi aku semalam, aku mimpi aku jalan-jalan kat satu kawasan nie, macam kat tepi jalan, lepas tu ada sorang awek. CUN bhaii, tegur aku, "ehh adham, lama tak jumpa, sini kejap" sambil lambai tangan. aku pun pergi, dalam mimpi tu, aku tengah pakai Ray Ban Wayfarer, masalahnye, dia pun pakai, dia pakai warna putih, aku pakai wayfarer hitam aku tu laa, lepas tu, dia ajak tukar wayfarer, and then aku pun lepak dengan dia, aku tak ingat pulak aku borak apa. lepas tu aku dengar satu suara "Aeta *nama panggilan aku*, aeta, aeta, bangun! subuh!" sekali abah gue kejut gue bangun subuh daa, bila mimpi best je mesti dah nak subuh. hish! okay, jumpa lagi. Daaa, Assalamualaikum. :)




p/s: Sape yang internet dia laju, tak kira laa broadband ke, unifi ke, wifi ke mahupun curi wifi jiran. jom layan lagu RUM AND RAYBANS sean kingston nie. wayfarer dalam video nie cun siakk! :)